Cum au pus mâna canadienii pe aurul și cuprul românesc. O companie va da lovitura în România

de: Mădălina Bahrim
02 03. 2021

O companie ar putea da lovitura în România grație rezervelor de aur și cupru din țara noastră.

Compania canadiană minieră Euro Sun a anunţat finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul aur-cupru din Valea Rovina, judeţul Hunedoara.

„Studiul definitiv de fezabilitate 2021 evidenţiază un proiect economic pozitiv pentru faza noastră iniţială de dezvoltare a Proiectului Valea Rovina. O viaţă a minei extinsă la aproape 17 ani, împreună cu un model conservator de preţ al metalelor a oferit un VAN (valoare actuală netă) cu aproape 100% mai mare decât PEA (evaluare economică preliminară) din 2019. DFS oferă un grad mult mai mare de încredere atât în capitalul necesar pentru construirea proiectului, cât şi în costuri de exploatare, chiar şi atunci când se utilizează stivuirea uscată cu costuri mai mari. La preţurile spot ale cuprului şi aurului, VAN aproape că se dublează din nou, subliniind pârghia enormă a Proiectului Valea Rovina”, anunţă Scott Moore, CEO-ul Euro Sun.

Care va fi producția de aur exploatat de la Rovina

Concret, la Rovina se vor prelucra 21.000 de tone pe zi, încorporând flotaţie simplă şi steril uscat. În faza 1 de producţie compania vizează extragerea a 1,3 milioane de uncii de aur (368.500 kilograme) şi 400 de milioane de kilograme de cupru în 16,8 ani.

De asemenea, producţia medie anuală vizată este echivalentă cu 146.000 uncii în primii 10 ani de exploatare – 106.000 de uncii de aur (trei tone) şi 19 milioane de livre de cupru anual (8,6 tone).

Exploatările ar putea dura peste 16 ani

Proiectul văii Rovina este planificat să fie exploatat cu o metodă standard de exploatare în aer liber folosind camioane articulate şi un încărcător hidraulic. Se preconizează că operaţiunea de exploatare în carieră va dura aproximativ şaisprezece ani şi jumătate, timp în care materialul de calitate inferioară va fi depozitat pe un tampon aproape de locaţia principală a concasorului pentru tratare în alte optsprezece luni.

De-a lungul duratei de viaţă a proiectului, este de aşteptat că 133,4 Milioane tone (Mt) de minereu să fie extrase.

Din acest minereu, 119,4 Mt vor fi livrate la instalaţia de procesare şi 14 Mt de minereu de calitate inferioară stocate pentru procesare viitoare. Un total de 246,7 Mt de materiale vor fi exploatate şi plasate pe instalaţia de deşeuri, reprezentând un raport de decupare a duratei de viaţă a minelor de 1,85: 1